Europas grønne hjerte på mountainbike

Aug

Slovenien

9+ nætter

Hotel

Slovenien på e-MTB
– uden stress, i roligt tempo og for hele familien –

Turen går fra d. 13/8 til d. 22/8

Mogens er fra Mols, men bor nu permanent i Slovenien. Nærmere bestemt i Skofja Loka, som er udgangspunkt for denne fantastiske rejse. Omdrejningspunktet er Mogens, og han er med på hele rejsen. Det er han sammen med sin gode ven Jernej, som ved alt om mountainbikes og ikke mindst om området rundt omkring Skofja Loka.

I løbet af ugen vil der stå motion og store naturoplevelser på menuen. Men også hygge, røverhistorier plus dejlig lokal mad og drikke. Mogens og Jernej er værterne, og de har sammen sørget for det hele. Det skal selvfølgelig bemærkes, at turen er tilrettelagt således, at man uden problemer kan melde fra på noget af cyklingen, hvis man hellere vil slappe af og bare nyde en dag eller to i fred og ro. Man bestemmer og styrer selv. Cyklerne er udstyret med en elektrisk hjælpemotor, så alle kan være med – også børn i stort set alle aldre. Måske lige med undtagelse af de helt små.

‘Pocasi Pocasi’ er et udtryk, du ofte stifter bekendtskab med i Slovenien.

Det betyder stille og roligt. Især omkring mødet på cafeen, over en kaffe. På en bænk et skyggefuldt sted i en park eller i naturen. Selvom slovenerne elsker at motionere, konkurrere og få pulsen op, så går man lige så meget op i også at mødes og sludre om løst og fast. Det er den slaviske del af DNA’et. Landet på størrelse med Jylland fejrer i år 30 års selvstændighed. Med en befolkning på 2,2 millioner hører det grønne land, som ifølge myten blev skabt af Gud i en rus EFTER jordens skabelse, til blandt de mindste nationer i Europa. Spørger du enhver slovener, så er det også det smukkeste land i Europa. Spørger du Mogens og Jernej, så giver de dem medhold.

Klemt inde mellem Østrig, Ungarn, Italien og Kroatien får man i virkeligheden alt i en pakke. Bjerge over 2000 meter, vandløb, søer, floder – og det funklende Adriaterhavet.  2/3 af landet er dækket af skov, og landet er vært for henved 600 vilde bjørne. Her lever 15 – 20 ulveflokke, og den udrydningstruede europæiske los er i færd med at etablere sig i regionen. Naturen spiller en helt afgørende rolle i slovenernes liv, og det gør det også for værterne.

I samarbejde med Mogens, bosat på fjerde år i landet, og Jernej har vi strikket en uge sammen som byder på en varieret natur, masser af vand, et blik på hovedstaden Ljubljana. Det hele med afsæt i byen hvor Mogens og Jernej bor: Skofja Loka. En middelalderlig by i Gorenska regionen lige for foden af Nationalparken Triglav.

Mogens er, som skrevet, fra Mols, og er derfor opvokset med vandet lige om hjørnet. Vandet er også lige om hjørnet i Skofja Loka, enten som en sø eller flod eller som det klare, blå Adriaterhav, som vi også skal opleve på denne tur. Vand betyder meget for Mogens. Og for slovenere. Faktisk er det indskrevet i Sloveniens grundlov (som fylder 30 år i år), at alle i landet skal have adgang til rent drikkevand.

Ugeprogram:

Dag 1 (fredag d. 13/8)
Afgang fra Danmark mod Kranj i Slovenien. Skift i Hamborg og München.

Dag 2 (lørdag d. 14/8)
Ankomst tidlig morgen til Kranj med nattoget fra München. Transport de 12 km. til Skofja Loka og til Hotel Zamorc, som er vores base i den kommende uge. På hotellet serveres der morgenmad, og formiddagen går med at komme til hægterne og blive indkvarteret. Eftermiddagen byder på udlevering af cykler, afprøvning af samme samt en lille hyggetur rundt i lokalområdet. Mogens cykler forrest og vil vise det område frem, som han efterhånden kender næsten lige så godt som sit barndomsland på Mols. Velkomstmiddag på Hotel Zamorc.
(M/A)

Dag 3 (søndag d. 15/8)
Afgang efter morgenmad og velkommen til Poljanska – det kuperede landskab ope bagved Skofja Loka. Poljanska er stadig helt ukendt for turister. Og var i mange år ”bare” et område man skyndte sig igennem for at nå ind i Triglav Nationalpark og de omkringliggende Juliske Alper. Jernej cykler forrest i dag. Vi skal ind i ”hans barndomsland” i dag. De bedste svampe steder. Den reneste kilde. De højeste træer. De skønneste udsigter. Jernej kender dem. Vi dumper nok ind hos en nabo eller en god ven på vejen. Tager sikkert også et ekstra stop på en lokal Gostilna for at trække luft. Vi skal op på Blegos i ca. 1500 m. Vi spiser frokost på toppen, og hvis det er nødvendigt deler vi os op. Husk turens motto: Pocasi-Pocasi. Aftenen er til fri disposition.
(M/F)

Dag 4 (mandag d. 16/8)
Afgang efter morgenmad. Triglav Nationalpark står på programmet i dag og vi starter med at pakke bilen for at køre ind i bjergene til stationsbyen PodBrdo. Herfra tager vi toget til Bohinjska Bistrica. Vi cykler derfra til søen og får os en dukkert i det klareste vand. Dernæst fortsætter vi op til Pokljuka og fortsætter mod Bled. Der vil være en del højdemeter i dag, men belønningen for vores anstrengelser er ubetalelig. Denne dag vil helt sikkert fylde manges telefoner op med betagende billeder. Aftenen er til fri disposition.
(M/F)

Dag 5 (tirsdag d. 17/8)
Der er ingenting programsat i dag, men Mogens og Jernej står til rådighed med fif og ideer. Hvad med vandretur i området? Måske på egen hånd til Ljubljana? Et godt spisested til frokost? Er du stadig ikke helt mør, og gerne vil cykle i dag også, så finder vi selvfølgelig ud af det.
(M)

Dag 6 (onsdag d. 18/8)
Vi har en lang dag ved havet foran os, så vi vil gerne afsted lidt tidligere. Skal vi sige kl. 8:00? I bil kører vi ned til kysten og byen Secovlje. Vi satser på at være på cyklerne ved 10-tiden. Husk badetøjet! Cykelruten hedder Paranzana Trail og om det er rigtigt, at italienerne laver verdens bedste is og kaffe, det finder vi ud af, da cykelturen slutter i Italien – lige nord for Trieste. Mogens elsker Trieste, og det kan han nogle underholdende molbo-historier om, som I nok hører i løbet af dagen. På vej hjem fra Italien spiser vi fælles middag på en vingård, som Jernej kender.
(M/F/A)

Dag 7 (torsdag d. 19/8)
Efter morgenmad tager vi toget fra Skofja Loka og kører mod den slovenske grænseby, Jesenice. Få kilometer fra Østrig. Langs Sava floden. Her fortsætter vi på cyklerne mod Italien ad en nedlagt jernbanelinie, nu lavet om til en fantastisk og spritny cykelrute. Turen tager os op til slovenernes skisportsmekka, Kranjska Gora i ca. 1000 m. højde. Her inde i bjergene venter os endnu en enestående oplevelse. De to bjergsøer er uimodståeligt smukke og omkranset af høje bjerge. Vi spiser selvfølgelig frokost her, inden vi sidst på dagen vender næsen hjemad. Igen: Husk badetøjet!
(M/F)

Dag 8 (fredag d. 20/8)
Afgang efter morgenmaden. Via den lille by Sora (og et par kirker oppe i bakkerne) når vi frem til Sloveniens hovedstad Ljubljana. Det er fredag og det betyder streetfood-dag i byen. En hel markedsplads dedikeret til det slovenske køkken, som i disse år fejer triumfer blandt andet takket være den lokale kok Ana Roz, der regnes for at være en af de indflydelsesrige kvinder i gastronomiens verden. Rundtur og egen tid i Ljubljana. Vi cykler hjem i løbet af eftermiddagen, men der går også både tog og bus til Skofja Loka, hvis man har trætte ben. Men kan også blive, og spise sin aftensmad i byen, hvis man har lyst til det. Aftenen er til fri disposition.
(M)

Dag 9 (lørdag d. 21/8)
Et nattog venter forude i Kranj sent i aften. Og bag os har vi en forhåbentlig uforglemmelig ferie. Næsten. For vi skal en tur rundt i nærområdet en sidste gang, når vi har checket ud fra værelserne. Vi har stadig mulighed for at bruge hotellets toilet- og badefaciliteter hele dagen, og bagagen er i sikre hænder på hotellet. Og som altid er der frit spil. Pocasi – Pocasi. Der er tid til at hænge ud i byen, nede ved floden, gå en tur, skrive postkort, få købt et par gaver med hjem fra de lokale kunsthåndværkere. Måske en tur på slottet, hvor egnens historie er beskrevet på museet.

Vi cykler til afskedsmiddagen! Okay – der er ledsagerbil med som altid – så skulle der være nogen med ømme ben og bagdel, så skal man ikke høre noget for det. Middagen bliver på Mogens’ ynglings restaurant; Dom na Jostu. Her huserer Matthias med hustru. Vi starter med en aperitif og mens solen sætter sig i det landskab vi har været rundt i den sidste uges tid, vil der blive kredset om os som var vi venner af huset. Og det er vi faktisk. Hvis man ikke orker mere cykel, så kan man også gå til restauranten. Ruten er den samme. Vi sætter os til bords ca. kl. 19:00. Nattoget fra Kranj afgår kort efter midnat.
(M/A)

Dag 10 (søndag d. 22/8)
Ankomst retur til Danmark efter skift i München og Hamborg.

Generel information

Pga. situationen omkring corona/COVID-19, er de planlagte afgange endnu ikke at finde i de tilgængelige togsystemer. Indtil videre findes de kun på papiret og i køreplanerne. Togselskaberne oplyser imidlertid, at de snarest vil opdatere deres systemer med afgange hen over sommer og efterår. Det er meningen, at den planlagte forbindelse skal være daglig.

På den baggrund tager vi (Den Grønne Rejse) et lille forbehold for de valgte datoer. Skulle togselskaberne – mod forventning – ændre deres planer, så vil alle tilmeldte deltagere blive tilbudt fuld refusion eller ombookning til andre datoer.

Toget kører fra København kl. 11.26 mod Hamborg, hvor det ankommer kl. 16.02. Fra Hamborg er der afgang kl. 17.01 og ankomst til München er kl. 22.38. Herfra afgår nattoget kl. 23.20 og bringer os igennem alperne med ankomst kl. 05.36 i Kranj i Slovenien.

Retur fra Kranj kl. 00.16 med ankomst til München kl. 06.10. Afgang herfra kl. 07.19 mod Hamborg hvor toget ankommer kl. 12.54. Sidste ben mod København kl. 14.52 med ankomst tilbage i København kl. 20.03.

Der er mulighed for tilslutning fra alle stationer i Danmark.

Tillæg for enkeltværelse: kr. 3.400 (udgangspunkt i prisen pr. person i dobbeltværelse).

Rejsen er som udgangspunkt lagt op som en grupperejse på de angivne datoer, men kan også tilbydes individuelt på andre datoer. Kontakt Den Grønne Rejse, hvis du eller I ønsker en individuel rejse til Slovenien.

Mod tillæg kan købes egen kupe i nattoget, hvis man ønsker dette.

Den Grønne Rejse-garanti er gældende (se på forsiden).

Alle leverandører er 100 % på forkant med situationen, og har taget alle forholdsregler, så myndighedernes retningslinjer overholdes.

Alle rejser kan – indtil videre – afbestilles op til 30 dage inden afrejse. Dette uden spørgsmål eller krav om dokumentation for sygdom eller andet fra vores side. Indenfor 30 dage før afrejse er vores normale betingelser gældende.

Skulle en destination eller et område gå til ‘rød’ på Udenrigsministeriets hjemmeside, vil vi aflyse en given rejse og med det samme tilbagebetale evt. indbetalte beløb.

Inkluderet

Afgang d. 13/8 og hjemkomst d. 22/8

Transport t/r. mellem Danmark og Slovenien i tog (inkl. nattog)

7 nætter på hotel i Skofja Loka

Måltider som det fremgår af programmet

Leje af e-MTB (inkl. hjelm)

2 guider på hele turen (Mogens og Jernej)

Store naturoplevelser og sved på panden

Klar til at rejse grønt med os?

Privatlivsindstillinger

Den Grønne Rejse ApS indsamler ingen personidentificérbar data på dig som besøgende, men når du bruger enkelte features på vores hjemmeside skal du give os og vores tredjeparter (Mailchimp, Google og Zapier) lov til at opbevare og håndtere dine oplysninger midlertidigt. Er det i orden?

Læs vores generelle privatlivspolitik